Jednym z najstabilniejszych chemicznie materiałów jest stal nierdzewna. Nie reaguje z kwasami, nie rdzewieje i nie traci swoich właściwości nawet w ekstremalnych temperaturach. Jest to związane z zawartością chromu, który przy kontakcie z powietrzem wytrąca się ze stopu i formuje na powierzchni niewidoczną gołym okiem powłokę. Zabezpiecza ona stal przed szkodliwym wpływem wielu substancji chemicznych, jak również polepsza jej odporność na niekorzystne warunki. Z tego powodu zbiorniki ze stali nierdzewnej są używane w wielu dziedzinach przemysłu.
Zbiorniki nierdzewne w przemyśle kosmetycznym
Ze względu na fakt, iż stal nierdzewna nie reaguje z substancjami używanymi w procesie wytwarzania kosmetyków, wyprodukowane z niej zbiorniki są chętnie stosowane w tym przemyśle. Służą one zarówno do magazynowania sporych ilości ukończonych już mieszanek, jak i w procesie produkcyjnym. Wspomniane wcześniej właściwości powodują, iż zbiornik nierdzewny jest również idealnym rozwiązaniem dla zakładów wytwarzających i przetwarzających materiały opałowe oraz dla branży chemicznej.
Zbiorniki fermentacyjne dla branży spożywczej
Zbiornik ze stali nierdzewnej jest często stosowany w rozlicznych firmach z szeroko rozumianej branży spożywczej – w placówkach gastronomicznych lub zakładach przetwórstwa. W gorzelniach, piekarniach czy browarach nierzadko spotyka się zbiorniki fermentacyjne również wyprodukowane z tego stopu. Oferta podmiotów zajmujących się produkcją zbiorników nierdzewnych cieszy się powodzeniem w sektorze spożywczym głównie dlatego, że na tego typu zasobnikach nie powstaje osad, który mógłby sprzyjać skażeniu ich zawartości drobnoustrojami lub dzikimi drożdżami.