Z czego zrobić wino wiosną, latem, jesienią i zimą?

Dla amatorów domowego wina mamy dobrą wiadomość – ten trunek można przygotowywać w Polsce przez okrągły rok, bo zawsze znajdą się odpowiednie składniki. Latem i jesienią, gdy najwięcej jest sezonowych owoców, warto sięgać właśnie po nie. Z czego zrobić wino wczesną wiosną lub zimą? Odpowiadamy w najnowszym wpisie blogowym i przedstawiamy kalendarium z podziałem na 4 pory roku.

Z czego zrobić wino zimą?

Zimą pole do popisu amatorów domowych trunków jest dość mocno ograniczone. By przygotować wysokoprocentową nalewkę czy wino, można sięgnąć po:

  • owoce dostępne w Polsce przez okrągły rok (np. jabłka czy banany: polecamy wpis z przepisem na wino bananowe),
  • owoce suszone (popularne są jabłka, śliwki, winogrona, morele, figi, banany),
  • owoce mrożone tutaj możliwości są praktycznie nieograniczone – można kupić polskie owoce (np. truskawki), ale również egzotyczne (np. mango).

Poza owocami wino można zrobić praktycznie z wszystkiego, np. ze zboża. Tutaj prym wiedzie ryż (polecamy wpis z przepisem na wino z ryżu), kukurydza oraz żyto. Wino można również zrobić z domowych przetworów: soków, kompotów i dżemów.

Z czego zrobić wino wiosną?

Wiosną do zrobienia domowego wina warto sięgnąć po świeże, sezonowe owoce. O tej porze roku w Polsce na sklepowych półkach i straganach znaleźć można m.in.:

  • różne gatunki jabłek (np. boiken, idared, polecamy wpis z przepisem na wino z jabłek),
  • agrest,
  • gruszki,

Oryginalną propozycją i wyjątkową recepturą jest wino z rabarbaru, zbiory tej rośliny przypadają na okres od kwietnia aż do czerwca.

Z czego zrobić wino latem?

Lato w Polsce obfituje w ogromne zróżnicowanie, jeśli chodzi o warzywa i owoce. Jakie gatunki są wówczas tanie i dostępne w dużych ilościach, by móc przygotować z nich domowe wino? Są to:

  • truskawki,
  • wiśnie,
  • czereśnie,
  • jagody,
  • jeżyny,
  • arbuz,
  • morele.

Z czego zrobić wino jesienią?

Jesień – obok lata – to bardzo obfity okres, jeśli chodzi o zbiory owoców i warzyw. Jakie gatunki są wtedy dostępne w hurtowych ilościach oraz dobrej cenie? Z czego zrobić wino jesienią? Nasze propozycje:

  • maliny,
  • żurawina,
  • winogrona,
  • borówka amerykańska,
  • nektarynki,
  • śliwki.

Sprytne i smaczne połączenia

Wino niekoniecznie musi być zrobione z jednego, dominującego składnika (np. winogron). Warto testować różne połączenia, by uzyskać niepowtarzalny smak. Na przykładzie jabłka podamy kilka propozycji, z czym można połączyć ten owoc:

  • z rodzynkami
  • z gruszkami
  • z aronią
  • z pomarańczami
  • ze śliwkami.

Jakie powinny być składniki na wino?

W przypadku owoców warto wybrać dojrzałe okazy, które nie są obite, a ich skórka nie posiada plam czy przebarwień. Istotne jest również pochodzenie składników na wino – najlepsze będą zbiory z ekologicznych upraw, które nie były pryskane (lub były, ale w bardzo niewielkim stopniu). Kluczowym składnikiem na wino może być również sok – jeśli nie posiadamy własnoręcznie przygotowanych przetworów, to można skorzystać ze sklepowych propozycji. Najlepsze będą soki 100% wytłaczane na zimno, bez dodatku cukru. Zbyt duża ilość cukru – w najgorszym wypadku – sprawi, że butelka z korkiem dosłownie eksploduje.

Źródło tekstu: https://superbutelki.pl/pl/blog/Z-czego-zrobic-wino-wiosna%2C-latem%2C-jesienia-i-zima/37