W Krakowie koniecznie spróbuj obwarzanków krakowskich

Chcesz zamówić obwarzanki krakowskie? Sprawdź www.piekarniapochopien.com.

Mają wyjątkowy aromat, wyglądają naprawdę ciekawie, zaś nabyć je możemy wyłącznie w jednym miejscu na Ziemi. O co chodzi? Oczywiście chodzi o obwarzanki krakowskie, które bezapelacyjnie są wizytówką historycznej stolicy naszego państwa oraz dumą krakowskich cukierników. Dlaczego cieszą się tak dużym zainteresowaniem? Jak wypieka się obwarzanki krakowskie? Czemu goście przyjeżdżający do stolicy Małopolski najpierw zamierzają spróbować właśnie tego smakołyku?

Dzieje obwarzanków krakowskich

Historia produkcji obwarzanków krakowskich zaczęła się w połowie trzynastego stulecia. W annałach zaś pojawiły się sto lat później, gdy zauważono, iż przepadała za nimi sama królowa Jadwiga – żona Władysława Jagiełły. Z początku jedzono je tylko w czasie Wielkiego Postu, jednak później jadano je też w pozostałych miesiącach. W piętnastym stuleciu władca Jan Olbracht wydał dokument, na mocy którego mieli prawo produkować je wyłącznie krakowscy piekarze. Taką samą rzecz zrobiła pięć stuleci później UE, wpisując je na listę produktów regionalnych.

Receptura obwarzanków krakowskich

Obwarzanki posiadają kształt okręgu z łatwo zauważalną spiralną powierzchnią i średnicę w granicach piętnastu cm. Obwarzanki krakowskie od stuleci wypiekane są w myśl takiej samej receptury. Ich nazwa oraz unikalny aromat okazują się wynikiem gotowania. Po wyciągnięciu z garnka obwarzanki krakowskie posypuje się przyprawami – między innymi solą lub serem – i piecze.

Siedziba firmy:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków

Tel.: 12 633 75 02
E-mail: [email protected]