Źródło witamin i minerałów – kilka informacji o kiszonej kapuście

Jeśli szukasz kapusty kiszonej ekologicznej, koniecznie sprawdź https://tinyurl.com/yeuzx875.

Jedyny w swoim rodzaju smak kapusty kiszonej jest istotną częścią polskiej kuchni. Jest ona składnikiem wielu dań i przeciętny Polak stosunkowo często widzi ją na swoim stole. I bardzo dobrze, bo kapusta kwaszona to niezwykle zdrowa żywność.

Kiszona kapusta – czemu warto jeść?

Kapusta kiszona, czy też kwaszona, bo te dwa określenia stosuje się na zmianę, to jeden z tych produktów żywnościowych, które powstało za sprawą dążenia człowieka do znalezienia metody na długie magazynowanie żywności. Cienko poszatkowane główki białej kapusty zachowują zdatność do spożycia przez długi czas w rezultacie wystawienia na działanie fermentacji mlekowej. Kiedyś spożywanie kiszonej kapusty pozwalało dostarczyć organizmowi potrzebnych składników odżywczych czy witamin, których pozyskanie zimą było znacznie trudniejsze niż w dzisiejszych czasach. A trzeba podkreślić, iż w kwaszonej kapuście jest mnóstwo substancji istotnych dla właściwego działania naszego organizmu. To kapitalne źródło witaminy A, witaminy K wzmacniającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz wykazującej m.in. właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, a także witaminy C, która zwiększa odporność na przeziębienia. W produkcie tym znajdują się również inne kluczowe dla ustroju witaminy, a więc te z grupy B (jak B1, B6, B12). Dodatkowo, kwaszona kapusta to źródło m.in. probiotyków, fosforu czy wapnia. Równocześnie to pożywienie o niskiej wartości kalorycznej, z tej przyczyny zaleca się jego konsumpcję osobom pragnącym schudnąć.

Jak wykorzystuje kiszoną kapustę w kuchni

Kiszona kapusta na naszych stołach pojawia się zarówno jako bazowy składnik dań, jak i w przystawkach do nich. Nieprzetworzoną zwykle je się ją jako surówkę z marchwią oraz cebulką, która współgra z potrawami z kartofli oraz ryb, a czasem na słodko – z dodatkiem łyżeczki cukru. To również składnik, który świetnie komponuje się z pieczarkami oraz czerwonym mięsem, toteż wykorzystuje się ją w nadzieniu do krokiecików, pierogów czy łazanek. Rzecz jasna, bez kapusty kiszonej nie mielibyśmy najlepszych polskich dań jak bigos, kapuśniak czy góralska kwaśnica.

Zasadniczo każdy kucharz posiada swój przepis na kapustę kiszoną, jednak w dzisiejszych czasach okazjonalnie kisi się ją w domu, ponieważ nie ma już potrzeby składowania produktów spożywczych na okres zimy. Kapustę kiszoną w dużych i niewielkich opakowaniach bez trudu dostać można w dowolnym sklepie osiedlowym, a także można zamówić ją przez internet. Producenci mają w swoim asortymencie także ekologiczną kapustę kiszoną.

Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]