Właściwości soli kłodawskiej i himalajskiej

Różową sól himalajską kupisz na superbutelki.pl.

Związkiem chemicznym koniecznym do właściwego działania organizmu człowieka jest sól. Jakie właściwości posiada sól himalajska i niejodowana sól kłodawska? Czemu powinno się stosować je podczas gotowania?

Różowa sól himalajska – jakie mikroelementy zawiera?

Sól kuchenna to jeden z najistotniejszych dodatków, który doskonale wzbogaca smak posiłków. Pomimo, iż nieumiarkowane użycie soli może mieć negatywny wpływ na nasze samopoczucie, to jej rozsądne porcje (do 6 gramów w ciągu 24 godzin) są konieczne dla właściwego działania naszego organizmu. Sól dostarcza bowiem sód, tj. pierwiastek odpowiedzialny za podtrzymanie optymalnego ciśnienia krwi oraz gospodarkę wodną. Jednym z najzdrowszych rodzajów soli jest różowa sól himalajska czerpana ze złóż liczących 250 mln lat. Produkt ten zawiera masę wartościowych pierwiastków oraz minerałów, m.in. cynk, selen czy żelazo, a przy tym nie posiada chorobotwórczych komponentów i zanieczyszczeń, np. metali ciężkich. Sól himalajska wspaniale uwydatnia smak potraw i jest dostępna zarówno w formie pokaźnych, jak i niewielkich kryształków.

Sól kłodawska – źródło cynku, wapnia i potasu

Sól kłodawska niejodowana natomiast to składnik o dużym stopniu czystości – zawiera prawie 97% chlorku sodu i jest znakomitym dodatkiem do tradycyjnych przetworów. Jest m.in. kopalnią wapnia, magnezu czy żelaza, a więc pierwiastków niezbędnych do zachowania pełni wigoru. Sól kłodawska wydobywana jest w kopalni Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie jest poddawana , dlatego nie zatraca swoich właściwości i jest bez trudu przyswajana przez organizm. Sól kłodawska jest często wykorzystywana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale także sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w kosmetyce, rolnictwie i lecznictwie.

Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]