Znajdź sok z kiszonej kapusty na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Zakwasy-soki-warzywne/10.
Kiszonki wykorzystuje się w słowiańskiej kuchni od stuleci. Od kilku lat jednak notorycznie mówi się również o zaletach prozdrowotnych soków z kiszonych warzyw, zwłaszcza z kapusty oraz buraków. To prawdziwy tzw. superfood, który coraz częściej dostępny jest na półkach marketów w sekcjach ze zdrową żywnością.
Sok z kapusty kiszonej – właściwości oraz składniki odżywcze
Prawdopodobnie większość z nas za młodych lat pił sok z kiszonej kapusty. Nasze babcie samodzielnie przyrządzały kiszoną kapustę podług rodzinnych przepisów, a po zjedzeniu całej kapusty częstokroć przynosiły swoim wnusiom kubeczek z sokiem, objaśniając, że napój jest nadzwyczaj zdrowy, aczkolwiek nie każdemu smakuje. I to jest prawda! Sok z kiszonej kapusty to znakomite źródło witamin! Ma on w składzie duże ilości witaminy B3, A, E oraz C, jak również przeróżne minerały, jak m.in. wapń, żelazo oraz potas. Wielu ludzi miewa trudności z przyzwyczajeniem się do kwaśnego smaku tego soku, niemniej jednak rekomenduje się sięgać po niego regularnie, dlatego że wypłukuje toksyny z organizmu, usuwa toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu, jest on grzybo- i bakteriobójczy oraz wspomaga trawienie, a więc może wspierać proces odchudzania. W szczególności natomiast pomaga uzupełnić deficyt witaminy C, co podnosi odporność organizmu i chroni przed częstymi przeziębieniami. Ze względu na znajdujące się w nim żelazo sok z kiszonej kapusty rekomenduje się również osobom cierpiącym na anemię. Naturalnie, nawet z tak zdrowym produktem nie warto przesadzać – zaleca się spożywać mniej więcej 250 ml soku dziennie.
Plusy soku z kwaszonych buraków
Drugim popularnym sokiem, którego używamy od lat do gotowania, a który konsumujemy również jako przekąskę, jest sok z kwaszonych buraków. W jego składzie znajdziemy wiele witamin i ma właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne oraz antyseptyczne. Sok ten wzmacnia ogólną odporność organizmu: redukuje poziom cholesterolu, dobrze wpływa na przemianę materii, a przy tym poprawia koncentrację. Choć buraki cechują się dużą zawartością cukrów, to sok z kiszonych buraków nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i może być pity przez osoby cierpiące na cukrzycę. Nie rekomenduje się aczkolwiek jego konsumpcji przez osoby cierpiące na choroby nerek bądź reumatyzm, jak również kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią.
Jeżeli nie masz czasu, żeby przygotować soki z kwaszonych warzyw na własną rękę, możesz kupić je w ulubionym markecie albo założyć na nie zamówienie bezpośrednio na stronie producenta. Nie zapomnij jednakże, że tego typu soki należy magazynować w niskich temperaturach.
Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.
Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]