Skieruj się tu, aby kupić kiszonki warzywne.
Kiszone warzywa są tak mocno związane z polską kuchnią, że w naszym odczuciu jest to głównie słowiański specjał, nieczęsto przyrządzany w innych krajach świata. Lecz kiszonki popularne są nie tylko na terenie Europy, ale też w Ameryce Północnej i Południowej oraz w Azji.
Kwaszone przetwory warzywne – czyste zdrowie na naszym talerzu
Zgodnie z wiedzą historyków metoda zabezpieczenia żywności poprzez ich zanurzenie w roztworze octu, w soli lub w solance, znana jest ludziom od przeszło 4 tysiącleci. Proces ten najprawdopodobniej nie została odkryta w Europie, a w rejonie dawnej Mezopotamii. Pożywienie, które poddaje się fermentacji z pomocą bakterii kwasu mlekowego nie psuje się, bowiem niska kwasowość zawiesiny, w której się je zanurza, ogranicza namnażanie się bakterii powodujących gnicie. Kilkaset lat temu był to świetny sposób, aby wydłużyć okres zdatności do spożycia warzyw, ryb oraz mięsa niekiedy o kilka miesięcy. W rezultacie przyjęła się tradycja przyrządzania m.in. kiszonek z warzyw z myślą o chłodnych miesiącach. Kiszone przetwory od początku swojego istnienia znane są z własności prozdrowotnych, co naturalnie jest prawdą. Wyróżniają się one m.in. sporą zawartością witaminy C, stąd też żeglarze statków, które zaopatrzone były w kiszonki, rzadziej cierpieli z powodu gnilca. Co ciekawe, w języku polskim kwaszone przetwory warzywne nazywa się w swobodnej mowie “kiszonkami”, z kolei kiszonka to… karma objętościowa dla zwierząt np z topinamburu czy grochu.
Kiszonki – co się zwykle kisi?
Najbardziej znanym kiszonym warzywem jest ogórek, rozpoznawany praktycznie w większości rejonów świata, również w Kanadzie oraz w USA, gdzie ten typ przetworów z warzyw nie cieszy się większą popularnością. Jednak pickle są tam bodajże najbardziej lubianym składnikiem burgerów, hot-dogów oraz kanapek. W Polsce prócz ogórka, równie popularne są kiszona kapusta i buraczki, których używa się do przygotowania zup oraz surówek. Jednakże nie tylko te warzywa można kisić. W innych regionach świata kisi się m.in. bakłażany, marchew, jak również owoce (np. oliwki), a czasem nawet ryby.
Ocet i Solanka modyfikują teksturę oraz smak warzyw, nadając im kwasowość i chrupkość. Kiszonki nie tylko z warzyw, na przestrzeni lat stały się bazą lub znaczącym dodatkiem do setek potraw narodowych. Trzeba wiedzieć, iż smak kiszonych przetworów bywa inny w poszczególnych regionach świata, ponieważ zależy on od dodawanych do zalewy dodatków, których używa się w trakcie kwaszenia. Tym samym ogórek kiszony według standardowej polskiej receptury, nie będzie smakował tak samo jak ten wyprodukowany np. w Indiach.
Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]