Naturalne źródło witamin – sok z kiszonej kapusty i buraków

Dowiedz się, gdzie zamówić sok z kapusty, wejdź na superbutelki.pl/pl/c/Soki/118.

Artykuły fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan znów wróciły do naszego menu. Do kapusty i ogórków dołączają też inne, przedtem mniej znane warzywa oraz owoce. Mówiąc o leczniczych atutach fermentowanego jedzenia nie można nie wspomnieć również o napojach takich jak kwas chlebowy, kefir czy różnego rodzaju soki i zakwasy z kwaszonych warzyw. Głównie te ostatnie są warte zainteresowania – pozwalają w nieskomplikowany i szybki sposób dostarczyć naszemu organizmowi witaminy potrzebne dla jego poprawnego funkcjonowania.

Jakie witaminy dostarcza sok z kiszonej kapusty i buraków?

Sok z kiszonej kapusty to napój posiadający w składzie sporo związków oddziałujących korzystnie na nasze zdrowie. Najważniejszym składnikiem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego odpowiadające za fermentację. Sok z buraków, kapusty czy pozostałych kiszonek to również kopalnia witamin. Na uwagę zasługuje w szczególności duża zawartość witaminy C – zaledwie filiżanka tych soków ma jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek warto również pić ze względu na obecność witamin z grupy B, witaminy K i E oraz znaczne nasycenie solami mineralnymi.

Sok z kapusty kiszonej – dlaczego warto go pić?

Sok z kiszonych buraków, ogórków i kapusty, ze względu na obecność bakterii kwasu mlekowego pozytywnie oddziałuje na pracę układu pokarmowego oraz naszą odporność. Co więcej liczne witaminy poprawiają działalność układu nerwowego, zmniejszają symptomy cukrzycy, depresji i szkorbutu, a także pomagają radzić sobie ze zmęczeniem fizycznym i psychicznym. Po kiszonki winny poza tym sięgnąć ludzie zmagający się z chorobami układu pokarmowego, takimi jak np. wrzody żołądka czy niestrawność. Stanowią one także osłonę podczas leczenia antybiotykami i pobudzają apetyt.

Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]