Zamów ogórki kiszone w worku na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Ogorki-kiszone/13.
W zupie, na kanapce, w sałatce bądź w formie dodatku do dania głównego – ogórki kiszone w polskiej kuchni spożywamy częściej aniżeli pragnęlibyśmy przyznać. Nic w tym dziwnego, bowiem kiszonki są równie zdrowe, co pyszne.
Czym urozmaicić smak ogórków kiszonych
Ogórki kwaszone to warzywa wystawione na działanie procesu fermentacji. Ich przygotowanie jest całkiem proste. Wykorzystuje się do tego drewniane beczułki bądź duże gliniane garnki, w których surowe ogórki wraz z przyprawami zalewa się solanką. Potem stawia się je na minimum 14 dni w chłodnym miejscudo momentu, aż fermentacja mlekowa zakonserwuje warzywa. Miłośnicy mało kwaśnych smaków mogą skonsumować kwaszonkę już po kilku dniach – ogórki tego typu zwiemy „małosolnymi”. W podstawowym przepisie do zalewy wraz z ogórkami wkłada się koper oraz ząbki czosnku, jednak smak kwaszonych ogórków można podkręcić też innymi przyprawami, m.in. liśćmi laurowymi, cząstkami papryki albo ziarnami gorczycy. Rzecz jasna nie wszyscy mają czas ani dostatecznie miejsca w kuchni, aby na własną rękę zrobić takie kiszonki. Nie każdy posiada również spiżarnię lub piwnicę, w której może przetrzymywać żywność w dużych ilościach. Nie znaczy to jednakże, że musimy zrezygnować z kwaszonych ogórków – w dowolnym momencie możemy dostać je w markecie na wagę bądź w poręcznych opakowaniach, np. w pojemnikach z uchem czy w workach z folii, które bez problemu da się schować w lodówce.
Jakie minerały i witaminy znajdują się w ogórkach kwaszonych?
Od setek lat znane jest przekonanie, że sfermentowane warzywa dobrze wpływają na ludzki organizm. I to prawda, bo wraz z kwaszonkami wchłaniamy pożyteczne bakterie, które obniżają pH przewodów pokarmowych oraz korzystnie wpływają na ich florę, poprawiając w ten sposób procesy trawienne. Jednak to nie wszystko! Kiszone ogórki są niskokaloryczne (dostarczają około 12 kilokalorii w 100 g), a jednocześnie zawierają między innymi witaminy z grupy B, witaminę D, E i C, jak również mnóstwo składników odżywczych potrzebnych do właściwego funkcjonowania organizmu, jak magnez, wapń, żelazo, potas czy mangan. A co z sokiem z ogórków kiszonych? Jeśli lubimy cierpkie smaki, polecamy nie wyrzucać go po spożyciu kiszonek, tylko użyć go do zupy ogórkowej albo wypić, ponieważ w miarę kwaszenia mikroelementy przenikają częściowo do zalewy. Warto jednakże zaakcentować, na kwaszonki muszą uważać osoby chorujące na nadciśnienie – w kiszonkach znajduje się bowiem spora ilość soli.
Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]